doe het zelf,  Tips

Klaar voor de winter? Energiebesparende tips (ook voor huurhuizen)

Nu de herfst zich aankondigt, wordt het buiten kouder & donkerder. Bij sommigen staat de verwarming zelfs al aan.
En hoewel het waarschijnlijk leuker is om je kleerkast te organiseren voor de winter, is het belangrijker je huis klaar te maken voor het gure weer.klaar voor de winter O&H

Deze tips zijn allemaal acties die je kan nemen

– of je nu een huis huurt of bezit
– zonder de bankrekening te moeten plunderen
– met een beperkte tijdsinvestering.

Zelf hebben wij thuis ook al een heleboel van deze tips toegepast. 

WARMTE:

Iedereen heeft het binnen graag lekker warm en gezellig, dus kijk eens of jij deze tips kan toepassen voor je met een dekentje en een warme thee in de zetel gaat zitten.

1. Isoleer je warm water leidingen en verwarmingsbuizen met buisisolatie. Die met het ritssysteem zijn eenvoudig te plaatsen. Zo verliezen de buizen minder warmte en komt er sneller warm water uit je kraan.

2. Eén van de simpelste besparingen en kost niets is je hr-ketel goed afstellen. Meer technische info vind je hier

2. Plaats radiatorfolie op de achterkant van je radiatoren om zo weinig mogelijk warmte te verliezen.

3. Zorg er voor dat je de warmte goed kan bijhouden: sluit je gordijnen wanneer het donker wordt en gebruik tochtrollen en tochtstrips aan ramen en deuren.
gamma tochtstrips

4. Persoonlijk vind ik het verschrikkelijk om koude voeten te hebben. Dikke kousen zijn een noodzaak, maar ook een tapijt kan veel warmte bijhouden. Ik zou er alvast graag eentje onder mijn bureau hebben. 

5. Haal het meeste uit je radiatoren door ze bij het begin van het seizoen te ontluchten. Geen idee hoe? Hier vind je een handleiding.

6. Wacht niet op dikke truiendag. Zorg dat je een dikke trui of fleece bij de hand hebt zodat je niet direct je verwarming hoger moet draaien.

7. Eén van onze grootste bespaarders zijn programmeerbare knoppen aan de radiatoren. Zo worden de keuken en badkamer enkel ‘s morgens en ‘s avonds opgewarmd en de woonkamer enkel ‘s avonds ( = vanaf 15u30) Zonder deze knoppen zouden we ons, in ons (tot 2 maanden geleden) niet geïsoleerd huis, blauw betaald hebben aan gasrekeningen. 

8. Ben je binnenkort jarig? Zet een warmwaterkruik of kersenpitkussen op je verjaardagslijstje. De directe warmte warmt je veel sneller op. kathe-kruse-enchanted-meadow

9. Stof houdt warmte vast. Stof dus radiatoren en convectoren regelmatig af om hen een optimaal rendement te geven. Met een radiatorborstel duurt het zelfs niet zo lang.  

WATER:

In de winter verbruiken we ook best veel water: iets langer douchen of een lekker warm bad, het doet soms zo’n deugd.

1. Vervang de douchekop voor een waterbesparende douchekop. Hou de oude kop bij en verwissel ze terug als je verhuist.

2. Heeft je huis nog een oud toilet met maar 1 knop? Leg een fles gevuld met water in de stortbak, zodat de stortbak minder water wegspoelt.

3. Vervang je tweegreepskraan door een ééngreepsmengkraan. Deze bereikt sneller de juiste temperatuur en verspilt dus minder water én energie. Hetzelfde geldt voor een thermostatische mengkraan.

ELECTRICITEIT:

1. Investeer in spaar- en ledlampen. Nu onze verlichting langer gaan branden, is de besparing des te groter.  Vergeet ze ook niet regelmatig te ontstoffen.

2. Kijk eens kritisch naar de lichte en donkere plekken in huis. Zet de stoel waar je graag in wilt lezen & relaxen achter het raam in het zonnetje of op een plaats waar veel licht is. Zet hier dan ook een leeslamp zodat je ‘s avonds niet de hele kamer moet verlichten om gezellig in een boek te duiken.
tisdag-led-bureaulamp-wit

3. De koelkast en diepvriezer zijn grootverbruikers. Neem aan het begin van het seizoen de tijd om:
–  de achterkant proper te maken.
–  de temperatuurinstellingen te controleren: stel de koelkast in op 4 à 5 ° C en die van de diepvriezer in op –18° C. Lagere temperaturen zijn niet nodig.
–  de dichtingen te controleren: een vel papier moet tussen de deur blijven zitten.
–  te controleren of de diepvriezer ijsvrij moet gemaakt worden. Ik heb het geluk om een zelfontdooiende diepvriezer te hebben.

4. Om af te ronden de alombekende: vergeet je apparaten niet uit te zetten ipv op stand-by. Maar wie denkt daar nu altijd aan? Maak het jezelf gemakkelijk met een tijdsschakelaar.  Zo staat bij ons de tv enkel ‘s avonds op. Ook de router en microgolfoven zouden wij gemakkelijk achter een tijdsschakelaar kunnen zetten. Laders van gsm of laptop trekken wij hier steeds uit of zitten op een stekkerblok met schakelaar.  

Veel van deze energiebesparende tips kende je waarschijnlijk al, maar hopelijk geeft deze post je dat extra zetje om ze ook toe te passen.
Ik wens je alvast een gezellige winter toe.

organiseer en heers post ondertekening naam

 


PS Heb je mijn artikel in Goed Gevoel gezien?
Dat ging wel over het organiseren van een winterkleerkast. 🙂

Goed gevoel Organiseer en Heers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

WhatsApp chat